Barátok

June 30, 2010

Úgy látszik, ez a hét a komoly témákról szól. Barátaink, közeliek, távoliak, alkalmiak, gyerekkor óta meglevők, mind más szerepet töltenek be életünkben. Vajon kiegészítik egymást a családdal, vagy egy másik univerzumot képviselnek? A kettő közötti ugrálás testesíti meg mindennapi életünk változatosságát (már a munkán kívül)?

Az utóbbi pár hónapban sokszor felmerült különböző beszélgetésekben a barátok szerepe, persze konkrét példákon keresztül. Ezzel kapcsolatban szokás szerint több kérdés merült fel, mint válasz, amiken jól el lehetett gondolkodni. Barátaink, valamilyen szinten, egész életünkön végigkísérnek minket. Ez akkor is így van, ha rövidebb-hosszabb ideig ez a kapcsolat lazul, vagy meg is szűnik. Manapság, amikor a holtomiglan-holtodiglan párkapcsolatok eléggé megritkultak, a barátok szerepe általánosan felértékelődött.

Egy jó barát biztos pont, jellemzően nem féltékeny más barátokra. Nem sértődik meg, ha kevés időd van rá. Őszintén megmondja, hogy nem ér rá, vagy épp mással akar lenni. Barátok között ritkább a hosszú sértődés, a félreértéseket meg lehet beszélni. Stresszes barátságokat lehet pihentetni, akár évekig is, majd újra előszedni mikor már elült a vihar. Baráttól lehet őszinte véleményt kicsikarni, mert általában nem érdekelt az adott tárgyban. Vagy ha igen, megmondja. Sorolhatnám még, de remélem érti már mindenki mire akarok kilyukadni.

Persze barátot is el lehet veszíteni. Ez majdnem olyan rossz, mint egy szétesett kapcsolat. Ugyanakkor megvan az esély, hogy a többi barát ekkor beugrik és megmenti a lelkünket, helyettesítik a kiesett űrt.

Egy barát sok esetben nagyobb hatalommal rendelkezik, többet tud rólunk, mint párunk, gyermekeink, vagy szüleink. Ezért elképzelhető, hogy közelebbi barátainkat nagyobb gonddal választjuk ki, mint szerelmünket. Ez persze kevés esetben tudatos, egyszerűen azokkal szeretünk többet találkozni, akikben megbízunk, akikkel több a közös téma, és ezért nagyobb a kölcsönös megértés is.

Két kezemen meg tudom számolni, hogy mennyi barátom van, ezért elég nagy becsben tartom őket (még akkor is, ha ez nem mindig látszik). Jó kérdés, hogy egy embernek vajon hány barátja lehet? Itt most nem az alkalmi haverokra gondolok, hanem azokra, akivel megosztjuk gondolatainkat, akikben bízunk (valamilyen szempontból), akikhez fordulunk első körben bármilyen üggyel. Neked hány barátod van?

Advertisements

2 Responses to “Barátok”

  1. Lily Says:

    Szerintem igazi barát 1-2 lehet, de ha nagyon szerencsés vagy, akkor is szinte biztos, hogy egy kezeden meg tudod őket számolni…

  2. Alexandra Says:

    Egy kezemen épp elférnek az igazi barátaim. Tehát szerencsés vagyok. És rajtuk kívül van még sok-sok jó barátom 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: