Anthony Zimmer

June 17, 2010

A héten beleakadtam egy Anthony Zimmer című francia filmbe. Erős közepesre értékelték az imdb-n, de Sophie Marceau játszik benne, meg tolvajos-identitáscserés, úgyhogy úgy gondoltam adok neki egy esélyt. Azóta olvastam a RottenTomatoes kritikusainak véleményét is, ami közelebb áll a sajátomhoz. Teljesen más, mint amire számítottam, első végignézéskor elkezdtem ruhát mosni, meg főzni közben, úgyhogy szinte csak pillanatokat láttam egészen a végéig. Akkor nem értettem, hogy miért olyan a vége stílusa amilyen, ezért kíváncsiságból ma megint leültem most már rendesen megnézni. Nem az az amerikai tévedések vígjátéka/akciófilmje, aki ilyesmire számít, baromira csalódott lesz. Amit viszont nagyon tud, az aprólékosan felépíteni hihető karaktereket, helyszíneket, motivációkat, miközben folyamatosan bontja ki a cselekményt. Mire a végén találkozunk Anthony-val, teljesen magával ragadnak minket a karakterek. Nagyon ritkán látni filmet, ami ennyire a karaktereken keresztül mutatja be a történetet. A színészek is kiemelkedő játékot nyújtanak, szinte az összes szereplő telitalálat. Minden jelenetnek, kimondott sornak több rétegű jelentése volt számomra. Amennyiben ez szándékos, úgy le a kalappal a készítők előtt.
A történet középponjtában az Anthony Zimmer utáni hajsza áll. A zseniális csaló után már régóta nyomoz a rendőrség egy igen tapasztalt tisztje és annak csapata. Már majdnem elkapták a legutóbbi akcióval, de elmenekült. Kiderítik, hogy mind az arcát, mind a hangját műtétileg megváltoztatta, valamint az orosz maffia is keresi elásás céljából. Elkapásának egyetlen esélyét abban látják, hogy csőbe húzzák szerelmével, akit ideiglenesen hátra kellett hagynia. A randevú komoly rendőri megfigyelés alatt zajlik. Anthony nem is jelenik meg, csak egy üzenetet küldd a Sophie Marceau által játszott Chiara-nak. Ki kell választania a vonaton egy “balekot”, akit majd a külvilág számára Anthony-ként állít be, így vigye el helyette más a balhét. A nő ki is választja gyanútlan főhősünket, aki egy válás után éppen vidékre utazik pihenni. Innentől elharapóznak az események, egészen a végkifejletig. Mindenki mindent kockára tesz, hogy elérje a célját. A rendőrök a végsőkig elmennek, hogy leleplezzék Zimmer kilétét, a maffia hogy elnémítsa, Chiara, hogy megvédje Anthony-t (valamint nem utolsó sorban végre találkozzanak), gyanútlan fordítóként dolgozó főhősünk pedig, hogy meghódítsa a nőt. Persze a karakterek fordulatokban gazdagok és meglepően árnyaltan vannak bemutatva, így izgalmakban sem szenvedünk hiányt.
Mindenképpen ajánlom a francia filmek kedvelőinek, akik szeretik az egyedi hangulatú krimiket, valamint a gyönyörűen fényképezett, rendezett alkotásokat. Engem magával ragadott.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: